7 Ağustos 2011 Pazar

Masallar Masallar...

Şöyle bir düşündüm, durdum sorguladım. Niye kore dizileri ? ( Aslında durup dururken olmadı, 1000'e yakın kişi sordu galiba :) ) Neyse cevabımı buldum. Sizinki farklı olabilir, oppalar, müzikler, komedisi, ilginç karakterleri hepsini takdir ediyorum ama bence kilit hikayelerde....

 çünkü küçüklük masallarımı yaşıma uyarlıyorlar...



Evet büyüdükçe bir yerlerde bıraktık masallarımızı, kendi hayatlarımızda bazen bir okul servisinde, bazen bir sevgilinin gözyaşında, bazen bir istifa mektubunda, bazen bir cenazede...

Göremez olduk kendi peri masalımızı, çünkü aklımızda masalların iyi sonlarla bittiği ve hep çok büyük mucizeleri içerdiği kaldığı... Bizim hayatımızsa hep en kötü şeyler başkalarının başına gelir, en iyileri zaten yapıldı, mucizeler kitaplarda sınırları altında,bu üçgen içinde hapsoldu.

Biz dinlediğimiz masalları özledik, cindirellanın prensini istedik ki tek ayakkabı ile peşimizden gelsin, küçük deniz kızının prensini istedik ki başka bir prenses ile evlensin bizde su köpüğüne dönüşmek için kendimizi aşkımız için feda edelim, bezelye hikayesindeki prenses olduk ki böylece farklı oluruz, farklılığımız gizli de olsa bulunuruz dedik.



Sonra hiç biri olmaya yetmedi gücümüz, ÖSS'ye çalıştık, çalışıp hayatımızı kurtarmak istedik. Kendimizi prenslere ihtiyaçları olmayan prensesler yaptık ki su köpüğü olmak zorunda kalmayalım. Sonra sabah işe gitme, eve gelip süpürme, bulaşığa yardımcı olan prense minnettar olma gibi şeylere vakıf birer askere dönüştürdük. Tılsımı kaybettik, fantestik öğeleri özledik. Gelmeyen heyecanları filmlerde aradık ve karşımıza kore dizileri çıktı...

2010 ve 2011'in Kore dizilerinin doğuşu olduğunu söylüyorlar. Dizileri tüm dünyada ortalama 30 dile çevriliyor ki bazı dizilerin 110 dilde çevirisi olduğunu gördüm. Özellikle internetin böyle bir yaygınlaşmada etkisinin büyük olduğunu düşünüyorum.

Niçin bu kadar tutuluyorlar, çünkü bunlar birer masallar... Çoğunun hikayesi modern cindirella.. Zengin prens, fakir kız 'a farklı senaryolarla yaklaşıyorlar. Örneğin en sevilenlerden secret garden hem fantestik öğeler içermesi, hem prens ve prensesi ile sizi kendine bağlıyor. O küçüklüğünüzdeki deniz kızı hikayesine hitabı ise masallarınızı birleştiriyor. Diğer my girl friend is gumiho ise tamamen bir deniz kızı hikayesi, sadece bu sefer tilkimiz var deniz kızı yerine ve bu kötü sonu yaşattıktan sonra istediğiniz mutlu sonu veriyor size.

Yaşımız artık Andersen'i okumak için büyük olduğu için, onun masallarını farklı karakterlerden dinliyoruz/ izliyoruz.  Bizim gibi masalları bilen karakterlerin yaşadığı masalları görüp kendi masalımızdan uzaklaşıyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder